Ричард Бах

1936-
Американски писател, роден през 1936 г. в гр. Оук-Парк (САЩ). По майчина линия родът му произлиза от знаменития немски композитор Йохан Себастиан Бах. През 1955 г. постъпва в Калифорнийския държавен университет, който завършва четири години по-късно. Приблизително по същото време се запознава с първата си жена; от първия брак Бах има шест деца, но това не го спира да се разведе поради загубата на вярата в брака. Възможно е истинската причина за развода да е това, че истинската страст на Бак винаги са били самолетите: армейската си служба отслужва в авиационните части, след армията работи като пилот-каскадьор и авиоконструктор. С годините самолетите са принудени малко да отстъпят: детското му желание да съчинява книги постепенно става все по-настойчиво и накрая се претворява в реалност. Втората си жена, актрисата Лесли Периш, Бак среща през 1973 г, на снимките на филма "Чайка на име Джонатан Ливингстън". Сватбата се състояла едва след осем години и оттогава Лесли е постоянен съавтор на мъжа си. Сред най-известните му произведения са разказите "Джонатан Ливингстън Чайката" и "Едно", както и романът "Илюзии".

Цитати

Може ли разстоянието наистина да те раздели от приятелите ти... Ако искаш да си с някого, когото обичаш, не си ли вече там при него?

Най-дълбоки са най-простите въпроси. Къде съм роден? Къде е моят дом? Къде отивам? Какво правя? Замисляй се от време на време върху тях и наблюдавай как отговорите ти се променят.

Живей така, че никога да не те е срам, в случай че онова, което правиш или говориш, бъде огласено някъде по света, дори огласеното да не отговаря на истината.

След като щастието ти зависи от това, което прави някой друг, явно наистина си имаш проблем.

Единственото ти задължение през всичките животи е да си верен на себе си. Не само че е невъзможно да си верен на някой друг или на нещо друго, това е белег и че си лъжемесия.

Никога не те спохожда желание, без да те споходи и силата, с която да го осъществиш. Но все пак може да се наложи и да се потрудиш за това.

Аз дадох живота си, за да стана тази личност, която съм сега! Заслужаваше ли си да платя тази цена?

Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваш в неправдата и трагедията. Онова, което за гъсеницата е краят на света, за Учителя е пеперуда.

Колкото повече ми се иска да свърша нещо, толкова по-рядко го наричам работа.

Ето как ще провериш дали си изпълнил мисията си на Земята - ако си жив, значи не си!